WandelenWandelen houdt fit en vrolijk.Onderstaand artikel stond deze maand in diverse kranten gepubliceerd:
Artsen zijn het er inmiddels over eens: wandelen is goed voor je. Je bouwt er conditie mee op en het is niet belastend voor je lijf. En je humeur vaart er ook nog wel bij. Een zachte ondergrond, dat wandelt het lekkerst, vindt John van de Ven (58). Velden, bospaden, heidegronden. En dus trekt hij er, vaste prik, twee keer per week per bus of trein op uit naar groenere oorden dan de stad. „Ik loop meestal een kilometer of 15”, zegt hij. „Ik houd van wandelen. Het is goed voor je. Je komt erdoor tot rust en je verbetert je conditie zonder je lichaam te forceren.”
Zijn artsen juichen het toe dat Van de Ven zo gedisciplineerd de wandelschoenen aantrekt. Het maakt hem sterker. Nu, maar ook straks, als hij een longtransplantatie moet ondergaan. Want daarvoor staat hij sinds kort op de wachtlijst. Van de Ven weet pas anderhalf jaar dat hij een longziekte heeft. Maar toen hij van de eerste schok was bekomen, wist hij het algauw. „Ik ga de longcapaciteit die ik nog heb zo goed mogelijk onderhouden.”
Badminton, fitness: hij doet het nog steeds. Yoga is erbij gekomen: „Dat leert me goed ademen.” Maar hardlopen lukt niet meer. Dus wandelt hij. En met hem vele anderen. Nederland telt talloze wandelclubs. Die bieden onderdak aan mensen die wandelen gewoon fijn vinden. Maar ook aan wandelaars die vooruitdenken en zo lang mogelijk fit willen blijven. En aan mensen die al iets mankeren, maar zich daar nog zo goed als het gaat tegen verzetten. Trouwens, wat te denken van al diegenen die een hond in huis hebben gehaald voor de gezelligheid, maar ook omdat zo’n dier hen dwingt een paar keer per dag een wandeling in de buitenlucht te maken?
Tal van onderzoeken geven deze mensen gelijk. Wetenschappers onderkennen dat bewegen goed is voor de mens. Niet alleen voor het lichaam, maar ook voor de geest. En binnen dat hele spectrum van bewegen – want je kunt tenslotte ook gaan fitnessen, voetballen, hardlopen of badmintonnen – neemt wandelen een bijzondere plaats in.
Ga maar na. Wandelen is gratis. Je hebt er geen speciale uitrusting voor nodig. Je kunt het in je eentje doen, maar ook met een goede vriend of vriendin of in georganiseerd verband. Maar het belangrijkste is wel: wandelen is niet belastend voor je lichaam. Je moet het wel héél gek maken, wil je blessures oplopen.
Integendeel, het levert je veel op. Reden waarom ook artsen steeds vaker het woord ‘wandelen’ in de mond nemen bij het geven advies. Bevindingen van wetenschappers over wandelen zijn positief. Om er maar een paar te noemen: dagelijks minimaal drie keer tien minuten wandelen, zorgt voor een significant lagere bloeddruk. Een halfuur flink doorstappen per dag vermindert de kans op hart- en vaatziekten, hersenbloedingen en diabetes. Met wandelen zet je je botten aan het werk, zodat ze minder snel broos worden en je osteoporose kunt uitstellen.
Wandelen houdt bovendien je kraakbeen op peil, waardoor je minder snel ten prooi valt aan artrose. Van wandelen krijg je sterke spieren – en dat geldt ook voor de hartspier.
Nog meer? Jazeker. Wandelen kost weinig inspanning en je verbrandt er toch veel vet mee. Een halfuur per dag stevig wandelen doet de weegschaal in een maand tijd een pond minder aanwijzen. Van wandelen kom je tot rust en krijg je een goed humeur. Het werkt fantastisch voor mensen met een depressie, vrouwen in de menopauze en mensen met beginnende dementie.
Enfin, het mag duidelijk zijn. Er is eigenlijk niets mis met wandelen. Sterker nog: recent Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die 5 kwartier per week wandelen, gemiddeld 1,8 jaar langer leven. Wandel je zelfs 2,5 uur per week, dan is de winst gemiddeld 3,4 jaar. Dik, slank, man, vrouw: het geldt voor iedereen. En nog iets: wandelen doe je buiten. En dat is extra gezond. Buitenlucht geeft je een fitter gevoel en meer energie en is een probaat middel tegen spanning, verwarring, boosheid en depressie. Sporten in de buitenlucht houd je langer vol dan elke week naar de sportschool, blijkt uit studies.
Heeft wandelen dan geen enkel nadeel? Natuurlijk wel. Om te beginnen kost het tijd, en dat is tegenwoordig een schaars goed. En verder draagt het niet zo veel bij aan je conditie. Je hoeft je immers nauwelijks in te spannen. Als je echt stevig doorstapt, heeft dat natuurlijk wel effect. En ook als je flink overgewicht of – zoals John van de Ven – een longziekte hebt. „In overleg met mijn baas maak ik tijd vrij voor wandelingen”, zegt hij. „Mijn conditie is sterk verbeterd. Het doet me goed.”
Jolenta Weijers
|