Mindfulness

Mindfulness is in het Westen bekend geworden door het werk van onder anderen de boeddhist Thich Nhat Hanh.
 
Mindfulness verwijst naar:
- Een vorm van meditatie waarin men zich op een niet-reactieve manier, niet oordelend en met mildheid bewust is van de
  fysieke en geestelijke gevoelens en situaties van het moment: bewuste aandacht.
- Een levenshouding die zich kenmerkt door acceptatie van onvermijdelijke negatieve en positieve ervaringen: aanvaarding.
 
Door mindfulness te beoefenen word het mogelijk de werkelijkheid te aanvaarden en bewust aadacht te geven aan jezelf en alles om je heen. Leven in het moment. Door het bewust worden en loslaten van automatismen en oordelen, is het mogelijk innerlijke kalmte en rust te bereiken. Het is niet de bedoeling dat je in jezelf keert en jezelf afsluit van je omgeving.

De Amerikaan Dr. Jon Kabat-Zinn, Emeritus Hoogleraar aan de University of Massachusetts Medical School heeft als eerste het begrip mindfulness uit zijn boeddhistische context gehaald en een acht weken durende training ontwikkeld, mindfulness based stress reduction (MBSR). Hij heeft de basis gelegd voor het gebruik van mindfulness door artsen en/of psychotherapeuten in de Verenigde Staten en Europa. MBSR, in het Nederlands ook wel aandachttraining genoemd, wordt gebruikt ter bestrijding van piekeren, depressie of burn-out. In MBCT (aandachtgerichte cognitieve therapie) wordt mindfulness als vaardigheid aangeleerd bij de behandeling van met name chronische en recidiverende depressies, maar ook bij fobieën en chronische pijn.
 
In meer of mindere mate hebben we allemaal last van stress en onprettige ervaringen. Vaak zijn we veel met onze aandacht ergens anders, in plaats van in het hier en nu. We zijn onbewust bezig met wat er allemaal zou kunnen gebeuren of al is gebeurd i.p.v met onze aandacht in het hier en nu te zijn. Meestal verzetten we ons tegen onprettige ervaringen. Hierdoor kan stress en ongemak ontstaan. Mindfulness leert ons de aandacht te trainen door met een open, milde en nieuwsgierige blik te kijken en aanvaarden wat er hier en nu is. Wat voor gedachten heb ik? Wat is mijn stemming? Wat voel ik in mijn lijf? Het gevolg is dat er steeds meer ruimte ontstaat ten opzichte van deze ervaringen en we stress en ongemak op een natuurlijke manier kunnen beantwoorden. Je leert minder vanuit automatische reacties te reageren. Je krijgt weer een keuze. Er komt meer ruimte in je leven voor andere dingen dan pijn en moeheid omdat je er beter mee leert omgaan, er anders naar leert kijken. Mindfulness is buitengewoon praktisch, zinvol en toepasbaar in het dagelijks leven. De positieve effecten ervan zijn inmiddels wetenschappelijk aangetoond. Een effectieve methode om gezonder te leren omgaan met stress, pijn, moeheid, burn-out, ziekte en andere gezondheidsklachten.
DSCN9487